M6Hn6mTQZW7TVc6E0RaEenFR2EI Cea mai tare istorie a fotbalului!!! | Știai despre Istorie?

Cea mai tare istorie a fotbalului!!!

  Scriem la cerința dumneavoastră! Azi, în sfârșit unul din cititorii noștrii și-a luat inima în dinți și a propus un articol... Ce zi minunată!!!! A realizat cineva că nu mușcăm și ne-a propus : "Dak poți scrie un scurt rezumat despre cum a evoluat fotbalul de-a lungul anilor.. :D". Așa că am realizat următorul material :
  De-a lungul timpului oamenii au găsit tot felul de metode de distracție. Printre acestea se numără și cea de a lovi o minge sau ceva asemănător ei.
Se știe că Indienii din America de Sud au folosit o minge ușor elastică cu toate că mingile din cauciuc au fost fabricate până la câteva mii de ani mai târziu. Potrivit legendelor și izvoarelor istorice primele mingi au variat de la capete umane (da ați citit corect :)), bucăți de pânză cusută, cranii umane și animale, la vezici de porci și vaci.
 Prima minge de fotbal realizată în 1855 de Charles Goodyear
În timpul dinastiilor Ts'in și Han (255 î.Hr.-220 d.Hr.) chinezii jucau "Tsu Chu". Regulile jocului par a fi predecesoarele fotbalului modern. "Tsu Chu" consta în a lovi o minge din piele umplută cu pene și păr printr-o deschizătură de 30-40 de cm lățime a unei plase mici fixate pe bastoane lungi din bambus. Jucătorul nu își putea atinge obiectivul fără obstacole, trebuind să reziste atacurilor adverse folosirea mâinilor fiind interzisă. Și în Japonia apare ce e drept cu 500 de ani mai târziu, numit Kemari, (din sursele noastre am înțeles că încă se practică)  în care jucătorii sunt așezati în cerc și jonglează cu mingea încercând să nu o lase să atingă pământul.
     
Atât grecii antici cât și romanii au avut jocuri asemănătoare fotbalului care implicau transportul și lovirea unei mingi. Grecii aveau Episkyros
în care se confruntau două echipe de câte 12-14 jucători, iar romanii Harpastum pe care l-au adaptat după Episkyros însă este mai brutal.
Conform legendelor pre-medievale un sat întreg ar fi lovit cu piciorul un craniu până într un loc stabilit din  satul vecin care la rândul său încerca să returneze craniul. Un alt obicei era acela de a lua vezica de la porcii uciși pentru iarnă pentru un joc în care erau folosite și mâinile și picioarele pentru a ține "mingea" în aer. Mai târziu aceasta va fi acoperită cu piele pentru o mai bună conservare.
 
În anul 1863 noua formată Asociație Engleză de Fotbal s-a reunit pentru a făuri legile jocului. În primul set de reguli nu se afla nici o descriere a mingii. La revizuirea regulilor din anul 1872 s-a convenit că minegea "trebuie să fie sferică, cu o circumferință de 27 - 28 inch" (68,6 cm la 71,1 cm). Această regulă rămâne în legile de astăzi FIFA.
Primul campionat mondial a fost găzduit de Uruguay în anul 1930, țara gazdă fiind și câștigătoarea turneului, unde în finală a înfrânt Argentina cu 4-2 după ce a fost condusă la pauză cu 2-1. Situația comică a fost reprezentată de faptul că prima repriză s-a jucat cu o minge argentiniană, iar cea de a doua cu una adusă de gazde.
  La campionatul mondial din 1930 a participat și România cu o echipă selecționată de Carol al II-lea. Acesta s-a ocupat personal ca jucătorilor, oficiali amatori, să li se dea concediile necesare pentru o deplasare atât de lungă. Atunci România a reușit să înfrângă selecționata din Peru dar a pierdut cu Argentina și Uruguay.

0 Response to " Cea mai tare istorie a fotbalului!!! "

Trimiteți un comentariu