M6Hn6mTQZW7TVc6E0RaEenFR2EI 2012 | Știai despre Istorie?

Anglia şi problema drepturilor românilor din Transilvania



articol realizat de Munteanu Adrian Alin
În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mulți români continuau să trăiască în afara granițelor Principatelor Unite și ale Regatului României. Principalul țel al liderilor români din Transilvania din acea perioadă a fost autonomia politică. Acesta a fost motivul lor de adunare în timpul Revoluției de la 1848. Autonomia Transilvaniei a reprezentat astfel problema centrală la toate adunările politice românești între 1869 și 1890 [1].
 Anii 1892-1894 au adus în atenția cercurilor politice și a opiniei publice engleze o realitate mai puțin cunoscută aici ca și în alte state europene, situația de oprimare națională a românilor din cadrul Monarhiei Austro-Ungară. Dacă situația naționalităților din Imperiul Austro-Ungar era mai puțin cunoscută opiniei publice, nu același lucru se poate spune despre cercurile guvernamentale. Acestea erau foarte bine informate

Comunitatea indiană din Marea Britanie

 
articol realizat de Munteanu Adrian Alin
  Marea Britanie este prima țară care are o comunitate indiană cu adevărat reprezentativă pentru diversitatea sa. Legătura între India colonială și Marea Britanie a asigurat interacțiuni la toate nivelurile vreme de peste două secole. Acest lucru a contribuit în mod evident la evoluția unei comunități indiene în Marea Britanie care cuprinde oameni din toate categoriile sociale.
Prezența unei elite intelectuale formată din patrioți cum ar fi Dadabhai Naoroji și Gopal Gokhale Krishana a asigurat participarea indiană în procesul politic britanic încă de la primele etape ale Mișcării de Independență din India. Dadabhai Naoroji este ales în calitate de membru liberal în Camera Comunelor încă din 1892.

Mutaţii în activitatea Fondului Monetar Internațional în contextul globalizării financiare

articol realizat de Munteanu Adrian Alin

Conceptul de globalizare își găsește astăzi expresia în toate limbile de circulație ale lumii lipsindu-i însă o definiție universal acceptată și exactă. Este tot mai evident faptul că lumea se îndreaptă spre globalizare, spre o lume văzută ca o unitate la nivel planetar a unor identități și care va funcționa cu norme și standarde comune. Elementele specifice ale fiecărui participant vor contribui la realizarea unui echilibru internațional, cu deosebire socio-economic, la nivel macrostructural, în funcție de resursele proprii și de capacitatea de utilizare a acestora de fiecare colectivitate umană în calitate de actor acceptat ca egal, suveran și independent [1].

Războiul din Coreea 1950-1953

articol realizat de Munteanu Adrian Alin
    Cele două războaie mondiale, care prin urmările lor au determinat remodelarea întregului mapamond, au marcat puternic secolul XX. Sfârșitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a lăsat o lume întreagă traumatizată, prăbușită economic și financiar și totodată a pus față în față două mari puteri victorioase: S.U.A. și U.R.S.S.. Această rivalitate sovieto-americană a dominat relațiile internaționale, cele două puteri reprezentând actorii principali ai “Războiului Rece”. Termenul este unul general care descrie conflictul

Gândirea britanică asupra conceptului de securitate colectivă

articol realizat de Munteanu Adrian Alin
  De-a lungul timpului popoarele au încercat să găsească soluţii pentru a pune capăt sau preveni conflictele la nivel internaţional, precum şi a urmările lor devastatoare din punct de vedere economic, teritorial dar mai cu seamă umane. Însă aceste tentative de menţinere a calmului în sfera politică interstatală au fost sortite eşecului, lăsând loc unor alte conflicte din ce în ce mai puternice şi agresive.
   Politica internă britanică a fost însă recunoscută pentru seninătatea sa remarcabilă fapt pentru care secolul al XIX-lea a marcat apogeul influenţei

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (A.I.E.A.)

  articol realizat de Munteanu Adrian Alin
Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcat de folosirea bombelor nucleare asupra celor două oraşe Hiroshima şi Nagasaki la data de 6 şi respectiv 9 august 1945. Acesta însă nu a adus cu sine liniştea mult aşteptată. La doisprezece ani de la încheierea războiului lumea încă se temea la auzul cuvântului “nuclear” realizând mintal conexiunea cu termenul “bombă”. Atât cursa înarmării dintre Statele Unite şi URSS cât şi cunoaşterea de dezvoltare a arsenalului nuclear în alte părţi ale lumii a făcut evident faptul că tensiunile au ajuns în vârf şi neîncrederea nu ar face altceva decât să conducă spre situaţii catastrofale[1].
   Pe 8 decembrie 1953 preşedintele Statelor Unite ale Americii Dwight D. Eisenhower a

Istoria Deuteronomistică

  articol realizat de Lungu Vlad
1. Martin Noth – date biografice
Martin Noth s-a născut Dresda, Germania, la 3 august 1902. A studiat la universităţile din Erlangen, Rostock şi Leipzig, apoi a predat ca lector la universităţile Greifswald şi Königsberg. A fost un savant german specializat în istoria pre-exilică a evreilor. Cu Gerhard von Rad el a impulsionat abordarea tradiţional-istorică a studiilor biblice, subliniind rolul tradiţiilor orale în formarea de texte biblice.
Între anii 1939-1941 şi 1943-1945 Noth a servit ca soldat în timpul celui de-al doilea război mondial. După război el a predat la Bonn, Göttingen, Tübingen, Hamburg şi Universitatea din Basel.
În lucrarea sa Sistemul celor douăsprezece seminţii ale lui Israel Noth a susţinut că

Broşurile ,,antisemite” ale lui Bogdan Petriceicu Haşdeu

        articol realizat de Lungu Vlad
  Bogdan Petriceicu Haşdeu, născut Tadeu Haşdeu, (n. 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin, actualmente în Ucraina — d. 25 august 1907, Câmpina) a fost un scriitor și filolog român din familia Hajdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Haşdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.
   A studiat la universitatea din Harkov, după terminarea studiilor slujind ca ofițer în armata rusă. În 1857, când sudul Basarabiei a revenit  Moldovei, a trecut în acest ținut pentru a scăpa de deznaționalizarea forțată practicată de administrația de ocupație. Rușii i-au cerut