M6Hn6mTQZW7TVc6E0RaEenFR2EI Comunitatea indiană din Marea Britanie | Știai despre Istorie?

Comunitatea indiană din Marea Britanie

 
articol realizat de Munteanu Adrian Alin
  Marea Britanie este prima țară care are o comunitate indiană cu adevărat reprezentativă pentru diversitatea sa. Legătura între India colonială și Marea Britanie a asigurat interacțiuni la toate nivelurile vreme de peste două secole. Acest lucru a contribuit în mod evident la evoluția unei comunități indiene în Marea Britanie care cuprinde oameni din toate categoriile sociale.
Prezența unei elite intelectuale formată din patrioți cum ar fi Dadabhai Naoroji și Gopal Gokhale Krishana a asigurat participarea indiană în procesul politic britanic încă de la primele etape ale Mișcării de Independență din India. Dadabhai Naoroji este ales în calitate de membru liberal în Camera Comunelor încă din 1892. El a fost un om de afaceri de succes care va căpăta denumirea de ‘Grand Old Man of the Congress’ fiind cel care reprezenta opinia Indiei în Marea Britanie și care s-a folosit de educația liberală și experința sa din Regat pentru soluționarea problemelor Indiei. Au fost fondate o serie de organizații care să lupte pentru independența Indiei, organizații care au crezut în mobilizarea opiniei publice britanice pentru cauza lor, fapt care a contribuit la integrarea indienilor în procesul politic britanic. Organismele studențești indiene de la Oxford și Cambridge erau printre cele mai active organizații studențești din aceste universități. Krishna Menon (un naționalist indian, diplomat și om de stat, descris de ziarul Times ca al doilea cel mai puternic om din India) s-a bucurat de prietenia conducerii Partidului Laburist.
Un număr mare de lideri indieni ai Mișcării de Independență, printre care și Mahatma Gandhi, au fost profund influențați de educația primită în Marea Britanie. Universitățile de renume britanice aveau departamente dedicate studierii culturii indiene. Politica colonială a dus la apariția comunităților indiene în aproape fiecare parte a Imperiului.
Istoria Migrației
Originile diasporei indiene contemporane au la bază varietatea interacțiunilor dintre British Raj (India Britanică) și India. Comunitatea Parsi din Gujarat și comunitatea bengaleză a ajuns în Marea Britanie în secolele 18 și 19 ocupând funcții de avocați și doctori. În timpul celor două războaie mondiale mulți din indienii care au făcut parte din armata britanică s-au stabilit în Regat.
Cea mai mare migrare a avut loc după anul 1947. Primul val migrator a fost între anii 50 și 60. Un număr mare de muncitori de origine Punjabi au ajuns în Marea Britanie ca urmare a efortului de reconstrucție în sectoarele industriale ca urmare a celui De-al Doilea Război Mondial.
Cel de-al doilea val migrator a fost între anii 60 și 70 când mai mulți indieni în majoritate de origine gujarati care au fost nevoiți să părăsească fostele colonii britanice din Africa de Est. Acest al doilea val a contribuit la schimburile comerciale și de afaceri. Succesele economice au fost înregistrate în rândurile indienilor ce s-au ocupat de comerț.
Comunitățile de emigranți Sikh au fost inițial alcătuite numai din bărbați lucru ce a dus dezechilibru demografic de gen. Sosirea grupurilor de familii în Marea Britanie a avut ca efect consolidarea modelului vieții de familie de-a lungul liniilor care au existat în India. Astfel au fost păstrate obiceiurile, tradițiile, valorile culturale și religia. A doua și a treia generație însă au avut de înfruntat presiunile discriminatorii ale societății dominante. Acest lucru a adus un nou concept de multi-culturalism pe agenda publică din Marea Britanie care a subliniat necesitatea de co-existența unor culturi diferite, pentru a îmbogăți materialul multi-cultural al națiunii.
Numărul de permise de muncă britanice emise pentru imigranții din India a crescut constant de la 1997 în 1995 la 5,663 în 1999. Din numărul total de permise de muncă acordate în anul 1999 de către Regatul Unit, 51.4 % au fost pentru locuri de muncă în industria de calculatoare. Majoritatea profesioniștilor din domeniul software-ului care intră acum în Marea Britanie sunt din India. Acest lucru se datorează modificării normelor de permise de muncă prin care sunt acceptați un număr mai mare de informaticieni străini.
Indienii există deja de mai multe generații în Marea Britanie fapt pentru care reprezintă cel mai mare grup etnic minoritar. În 2006 existau cel putin 1,3 milioane de indieni în timp ce în 2008 era deja un total de 1,6 milioane.
Statisticile din 2009 arătă că majoritate comunității indiene este concentrată în Londra 480. 000 .
Comunitatea indiană menține o viață social-culturală dinamică prin intermediul numeroaselor organizații și asociații care sunt bazate în majoritatea lor pe criterii religioase sau de regionale. Astfel există organizații sociale, culturale și politice. Deși aflate într-un număr destul de mare aproape 1000 doar 200 din acestea sunt active.
(a) organizaţiile bazate pe Religie: hindusi, musulmani, sikh, jaini, budişti, creştini şi Parsis au organizaţiile lor pe bază de religie. Important printre acestea sunt : Hindu Cultural Society, Indian Muslim Federation, Ahmadiya Muslim Association, Dawoodi Bohra Community, Arya Samaj, Jain Samaj Europe, Sikh Forum, Namdhari Sangat, Zoroastrian Organisation, Indian Christian Organisations, Ambedkar & Buddhist Organisation, etc.
(b) Organizaţiile bazate pe aliniamente regionale sau etnice: Cele mai multe dintre grupurile regionale şi lingvistice au propriile lor organizaţii. Cele mai cunoscute sunt : Confederation of Gujarati Organisations, Andhra Association, Bengali Association, Goan Association, British Malayali Association, Maharashtra Mandal, Punjab Unity Forum, etc.
(c) Organizaţiile cu o orientare politică: Aceste includ grupuri rivale Indian Overseas Congress, Indian Workers’ Association, Friends of BJP VHP etc.
Identităţii religioase şi culturale au fost un factor important în a ajuta comunitatea să facă faţă stresului de ajustare într-o ţară străină. Acest lucru este evident în marea proliferarea gurudwaras, de temple şi moschei, precum şi a comitetelor care le administrează. Există aproximativ 800 de astfel de comitete, în Marea Britanie, din care aproape jumătate sunt comisii templu. Multe funcții religioase sunt organizate în temple, moschei şi gurudwaras.
Comunitatea culturală indiană este foarte activă. Se organizează numeroase festivaluri culturale şi religioase pentru a menţine legăturile culturale cu India. Nu există nici un program oficial de schimb cultural între India şi Marea Britanie. Schimburile culturale, cu toate acestea, sunt realizate prin intermediul interesului reciproc şi a negocierilor care au loc între organizaţii și instituţii în mod regulat.
Un număr de persoane din comunitatea indiană ocupă poziţii importante în mass-media britanică, inclusiv organizaţii precum BBC, The Daily Telegraph, The Financial Times, etc. prezenţa lor în aceste organizaţii contribuie la o mai bună înţelegere a Indiei şi o proiecţie mai echilibrată de probleme de interes pentru India.
Comunitatea indiană ruleaza o serie de canale TV etnice, posturi de radio, ziare şi reviste. Există 9 publicații de marcă :India Weekly, Gujarat Samachar, Garavi Gujarat, Asian Trader, Amar Deep, India Home & Abroad, Southall Gazette, New World, Asian Affairs. Există de asemenea 11 canale etnice indiene de radio / TV, şi anume: Sunrise Radio, Sunrise Radio Yorkshire, Zee TV, Asia 1 TV, Sony TV, Sabras Radio, Radio XL, APNA TV ,NAMASTE TV, Supa AM, MP Media Services.

0 Response to " Comunitatea indiană din Marea Britanie "

Trimiteți un comentariu