M6Hn6mTQZW7TVc6E0RaEenFR2EI Thor - Zeul tunetului şi a furtunii | Știai despre Istorie?

Thor - Zeul tunetului şi a furtunii

articol realizat de Munteanu Adrian Alin
 
   Miturile sunt la fel de vechi ca omenirea şi îşi au originea în efortul oamenilor primitivi de a explica misterele lumii înconjurătoare: focul şi potopul, cutremurele şi erupţiile vulcanice, noaptea şi ziua, Soarele, Luna şi stelele, anotimpurile, moartea şi viaţa, tunetul şi fulgerul. Miturile îndeplineau dorinţa oamenilor de a crede într-o fiinţă, fiinţe superioare care să vegheze asupra vieţii şi sorţii omenirii. Tot miturile sunt cele care au ajutat oamenii să-şi structureze viaţa şi le-au influenţat comportamentul şi obiceiurile atât cele funereare cât şi cele de veneraţie. Multe din aceste mituri includ o zeitate cerească, un tată  al tuturor şi o mamă Pământ. În majoritatea culturilor, precum şi în cea scandinavă apar şi zeităţi ajutătoare, precum şi personaje negative ca demoni, dragoni, uriaşi şi alţi monştri. 
   Thor (tunet) este zeul tunetului şi a furtunii în
mitologia scandinavă. El era unul din cei mai puternici zei, temperamental, dar iubit. Avea un ciocan fermecat Mjollnir şi o centură magică Megingjardir. Tatăl său era Odin iar mama Jord (Frigg-Pământ). Thor a avut două neveste: Jarnsaxa care i-a dăruit doi fii, Modi şi Magni, şi două fete Lora şi Thrud cu Sif cea cu părul de aur. Tărâmul său era Thrudheim. Ciocanul Mjollnir era cel mai de preţ lucru al său. Cu acesta îşi lovea adversarii iar apoi ciocanul se întorcea în mâna sa ca un bumerang. Ciocanul Mjollnir nu era doar o armă, el fiind folosit ca simbol al fertilităţii la nunţi şi al resurecţiei la înmormântări. Centura Megingjardir era folosită pentru ai dubla puterea.
   La Ragnarok (Sfârşitul Lumii- foarte asemănător cu Apocalipsa) Thor îl ucide pe Jormungand, Şarpele Midgardului(tărâmul de mijloc sau tărâmul oamenilor), vechiul său duşman, dar este ucis la rândul său de veninul acestuia. Venerarea lui Thor a continuat câteva secole şi după apariţia creştinismului în Scandinavia. Dovezi ale popularităţii lui Thor se regăsesc şi în  denumirea în limba engleză a zilei de Joi (Thursday) precum şi a unor locuri ca Thundersley în Essex sau Thunderfield în Surrey, dar şi în multe alte locuri.
    Thor, zeul fulgerului a fost şi este o veritabilă sursă pentru creatorii de benzi desenate, desene animate sau filme. Sperăm că şi astfel de articole vă sunt pe plac vouă cititorilor noştri şi aşteptăm cu nerăbdare sugestiile şi opiniile voastre! 50% OFF Pugster Storewide Xmas Sale

2 Response to " Thor - Zeul tunetului şi a furtunii "

  1. Madalina says:
    6 martie 2012 la 19:17

    Foarte interesant! Cine-ar fi crezut ca binecunoscutul "thunder" vine de la Thor?!

  2. A.P.R. says:
    7 martie 2012 la 21:37

    Multumim de apreciere si asteptam parerile tale si ale tuturor cititorilor nostri si la alte articole! :-)

Trimiteți un comentariu