M6Hn6mTQZW7TVc6E0RaEenFR2EI Muzeul Unirii din Iași | Știai despre Istorie?

Muzeul Unirii din Iași


Muzeul Unirii din Iaşi, situat în centrul orașului pe strada Alexandru Lăpuşneanu, nr. 14, îşi are sediul într-o clădire declarată monument istoric printr-un decret regal din 1919 și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă.. Înălţată pe la începutul secolului al XIX-lea mai precis 1806-1811 în stil neoclasic, clădirea muzeului, constituie ea însăși, primul și cel mai important exponat de muzeu. Construcția este înconjurată de un gard de fier și beton cu o singură latură situată în stradă. În interiorul curții este amenajat un spațiu verde dotat cu băncuțe. Intrare se face pe poarta principală care este păzită.
Patrimoniul său cuprinde piese şi documente originale care au aparţinut domnitorului Al. I. Cuza şi familiei sale. De asemenea, în colecţiile muzeului se regăsesc şi obiecte aparţinând familiei regale și ale aristocrației perioadei precum şi un fond numismatic.
Programul de vizitare este de marți pană duminică, între orele 10-17.

Prețul unui bilet este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Beneficiază de gratuitate: preșcolarii, persoanele cu nevoi speciale și cărora li se aplica masuri de protecție socială, delegațiile oficiale, precum și alte delegații ce au un caracter cultural, angajații rețelei muzeale a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.
Staful muzeului este constituit din: personal de supraveghere, muzeograf și conservator.
La intrare pe partea stângă se află o cameră în care se efectuează supravegherea prin intermediul a cinci monitoare ce primesc imagini de la camerele amplasate în fiecare sală.
Pe partea dreaptă este amenajat un spațiu destinat garderobei personalului în fața căruia se află un birou de la care se procură biletele, vederi, studii, elemete de ghidare precum un sistem de audio-căști și unde se achită taxa de fotografiere fară blitz.
Accesul în cele 14 săli de expunere a patrimoniului se face după folosirea unui “tonomat” cu papuci de unică folosință ce evită aducerea prafului ce ar dăuna exponatelor din încăperi.
Este exclusă atingerea exponatelor!
Modul de etalare a pieselor este ales în funcție de structura lor morfologică și de mesajul pe care acestea îl transmit.Asfel parterul prezintă tematic aspecte ale epocii unirii, precum și un istoric al casei.Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla alegere ilustrată prin tablouri (Hora Unirii la Focșani) , oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al.I.Cuza.
În incinta muzeului tot la parter se află și o sală în care instituția organizează pe langă activitățile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeală, serate muzicale, simpozioane, congrese, lansări de carte. Sala ce poate fi închiriată pentru evenimentele enumerate mai sus este dotată cu camere de supraveghere surse de caldură ( calorifere), hidrant, sisteme de prevenire a incendiilor, alarme și un umidificator, podeaua este acoperită cu parchet iar iluminatul este asigurat de candelabre.
Toaleta pentru vizitatori se afla tot la parter și are 2 compartimente.
Accesul la etaj se face pe scări doar îsoțiți de supraveghetor sau ghid. Acesta este destinat apartamnentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, resepectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.

În fiecare din cele 14 camere se află câte un aparat de măsurare a umidității și temperaturii iar la fiecare 2 saloane este amplasat un umidificator.
Microclimatul și iluminarea sunt asigurate comform deciziei luate de către conservatorul muzeului.
Astfel în prima sală, Cabinetul de primire al doamnei unde erau invitați cei  care doreau să i se adreseze, întâlnim o temperatură de 19,9° C și o umiditate de 39,1% în timp ce în Cabinetul domnitorului este o temperatură de 19° C și o umiditate de 41%.
Expoziția a fost organizată pe tema reședinței domnești. Vitrinele în care sunt ținute unele exponate au fost comandate în ton cu încăperea în care sunt amplasate și iluminate corespunzător obiectelor aflate în interior.

Fiecare salon este filmat de către camerele de supraveghere și este dotat asemănător camerei de la parterul muzeului cu sisteme de alarmă și de prevenire a incendiilor deasemeni fiind amplasate și cordoane de protecție.
Ferestrele sunt acoperite pentru ca lumina naturală să nu pătrundă și să cadă direct pe exponate pentru că razele solare pot provoca transformări fotochimice.
Aerisirea camerelor se face doar prin spațiile hotărâte de conservator, care să nu afecteze obiectele, ferestrele rămânând acoperite și deschise doar cu acordul acestuia.
Podelele sunt acoperite cu parchet din lemn peste care sunt plasate covoare.

Exponatele sunt șterse doar de către personalul aflat sub stricta supraveghere a conservatorului. Exponatele sunt șterse de obicei cu o cârpă din bumbac. Curățarea lor diferențiază de la natura exponatului. Printre atribuțiile personalului de supraveghere se numără și inventarierea pieselor de patrimoniu.
Vizitatorii muzeului trebuie să descopere faptul că acțiuniile de conservare preventivă au drept obiective: întârzierea fenomenului de îmbătrânire a documentelor, obiectelor de artă, a întregului patrimoniu și împiedicarea deteriorării lui.
Conceptul de conservare preventivă poate fi interpretat adăugând următoarele doua aspecte: „este mai bine sa previi decât sa tratezi” și „a conserva înseamnă a preveni”.
Acest lucru pare a fi înțeles de unii dintre vizitatori care au dorit să își scrie părerile, aprecierile și impresiile în cataloagele aflate la parterul muzeului și destinate special acestui lucru.
Clădirea monument, ca şi valorile culturale, istorice, tehnice, de artă, pe care le găzduieşte, nu aparţin numai municipiului Iaşi, ci întregii ţări, şi trebuie conservate ca parte a istoriei naţionale. 
Este un muzeu pe care cu siguranță nu o să regretați că l-ați vizitat!

0 Response to " Muzeul Unirii din Iași "

Trimiteți un comentariu